Descobreix Sant Llorenç

Llocs d’interès

Històricament Sant Llorenç va formar part del terme del Castell de Gelida des de temps medieval, integrat per diverses masies de la plana constituïren dues parròquies. En el 945, en un document de la comtessa Riquilda s’esmenta l’església amb cementiri i segrega de Sant Llorenç d’Hortons de la qual encara en queden vestigis romànics: part del mur de migdia, on hi ha una finestra de doble esqueixada i la porta romànica, de la qual es conserva la meitat, amb una arquivolta repicada, una imposta i dovelles, i el mur de ponent en tota la seva llargada i alçada, sobre el qual hi ha vestigis del campanaret de paret, en l’actual església parroquial d’estil neoclàssic.

Altra església, també d’estil romànic i ben conservada, és la de Sant Joan Samora documentada de l’any 1080. Té una sola nau, amb una capella posterior afegida a septentrió, capçada per un absis semicircular. La porta, amb arquivolta i impostes, és a migdia. Al mur de ponent hi ha rengles d’aparell d’espiga.

Amb anterioritat a aquesta data tenim noticia d’alguns assentaments aïllats com ho proven les dues sepultures conservades al Museu Vicenç Ros de Martorell provinents de la zona de La Masia i datades cap el segle VII.

A continuació es detallen els bens catalogats d’interès cultural local

D’altres llocs d’interès els trobareu a la secció la nostra història.

geocaching_logo2 Pels geocàtxers, podeu trobar una ruta de 9 catxés amagats en els llocs més emblemàtics del poble: la Bassa gran, l’església, el Pàmpol, el parc de Cal Santjust… Trobareu el primer catxé de la sèrie a http://coord.info/GC3HK02 (cal registrar-se). Més informació a www.geocaching.com.

Comparteix-ho:

Share via emailShare on Facebook+1Share on Twitter