COMUNICAT D'ACTUALITZACIÓ DE LA FASE D'ALERTA DEL PROCICAT PER ONADA DE CALOR

Divendres, 31 de juliol de 2020 a les 00:00

S'amplia a tota l'àrea de Catalunya

Es comunica que es manté activat el PROCICAT en fase d'ALERTA per Onada de calor. El pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS) està en fase 2.

Es demana als ajuntaments que es prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús i es tingui especial vigilància de les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos; persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat; persones que hagin de romandre o fer activitat física a l'aire lliure (incloses les activitats laborals) i persones amb malalties cròniques.

Es demana als Ajuntaments que si han de condicionar els espais i atesa la situació de pandèmia per coronavirus, que ho facin tenint en compte les mesures sanitàries i de seguretat pertinents (distància de seguretat, ús de mascareta i disposició de gel hidroalcohòlic).

El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura màxima diària de cada municipi establerta pel percentil 98 durant tres dies consecutius o més. El percentil 98 és el valor estadístic que indica que només el 2% de dies dels mesos d’estiu, la temperatura màxima ha estat superior a aquest valor. Aquest percentil, pren un valor diferent a cada municipi en funció de les temperatures màximes que s’hi assoleixen. Consulteu aquí el valor del percentil 98 del vostre municipi: Taula del percentil 98 de la temperatura màxima per municipis Avui s'ha iniciat un episodi de temperatures màximes extremes a les comarques del Pla de Lleida on el llindar d'avís és possible que se superi durant tres dies consecutius (entre dijous i dissabte). Les temperatures més altes de l'episodi de calor s'assoliran divendres i dissabte.

La distribució geogràfica del fenomen s'amplia a tot Catalunya i especialment a la zona de la Plana de Lleida, la zona Alt Pirineu i Aran i les comarques de Solsonès, Bages, Anoia, Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf, Vallès Occidental, Vallès Oriental, Conca de Barberà i Alt Camp. La temperatura mínima sovint no baixarà dels 20ºC, tret de zones d'alta muntanya. La matinada de divendres i dissabte, localment rondarà els 25ºC al litoral central i sud, vall de l'Ebre i Ponent. A partir de dissabte l'avís per temperatura màxima extrema es redueix a les comarques del Pla de Lleida, Comarques de les Terres de l'Ebre, comarques Camp de Tarragona i les comarques del Garraf, Alt Penedès, Anoia i Bages.

 

Darrera actualització: 31.07.2020 | 14:20