Decretada la fase de preemergència per sequera

Dimecres, 29 de novembre de 2023 a les 00:00

S'estableix un consum màxim d'aigua de 210 litres per habitant i dia

El govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat la fase de preemergència per sequera a l’àrea de Barcelona, al sistema Ter-Llobregat. Ho ha decidit després que els darrers mesos l’estat dels embassaments no hagi millorat. Es tracta d’un estadi intermedi abans de l’emergència, que s’activa quan els embassaments arriben al 16 % de la capacitat. Hores d’ara encara no s’ha arribat a aquest llindar —són al 18 %— però la intenció és avançar les restriccions per combatre la falta d’aigua.

La declaració afectarà 202 municipis de 14 comarques, entre els quals hi ha la ciutat de Barcelona, l’àrea metropolitana (en la que es troba Sant Llorenç d’Hortons) i Girona. Es tracta de l’àmbit on viuen més persones i on hi ha més concentració d’activitat comercial i industrial.

Des de febrer ens trobàvem en la fase d’excepcionalitat. El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES) estableix diverses etapes i la d’emergència és l’última que hi ha prevista. La de preemergència s’entén com un estadi de transició abans d’arribar a aquesta última. Segons el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, “el moment és molt crític, som davant d’una emergència nacional”. I, en aquesta línia, ha fet una crida a tot el país, ciutadania i totes les activitats econòmiques del país, “perquè ens posem tots en mode emergència“.

Quines restriccions s’aplicaran en l’estadi de preemergència?

En aquesta fase de preemergència es passarà d’un màxim de consum d’aigua de 230 litres per persona i dia a 210. Així mateix, les restriccions seran pràcticament les mateixes que en l’estadi d’excepcionalitat:

 • Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: queda prohibit, amb caràcter general. L’excepció seran els camps d’esport federat —aquesta sí que és una novetat—, on es passarà de 450 metres cúbics per hectàrea i mes, a 200 metres cúbics per hectàrea i mes. També es permet el reg de supervivència d’arbres de nit i amb gota a gota.
 • Piscines: queda prohibit omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina d’ús privat o familiar.
 • Prohibit omplir total o parcialment fonts ornamentals, llacs artificials o altres elements d’ús estètic de l’aigua.
 • Prohibit netejar carrers, clavegueram, paviments, façanes o edificis amb aigua potable, ja siguin públics o privats.
 • Vehicles: només es podran netejar vehicles als establiments comercials que es dediquen a això que disposin d’un sistema de circulació d’aigua.
 • Reducció de la dotació de reg agrícola en un 40 % o la substitució de part dels cabals destinats a reg agrícola per aigües regenerades.
 • Reducció del 15 % dels consums d’aigua dels usuaris industrials.
 • Reducció del consum d’aigua en els usos recreatius (15 % en usos assimilables a urbans i 50 % en reg).

Quines restriccions més s’aplicaran si es passa a emergència?

L’objectiu de la fase de preemergència és la d’allargar el màxim possible l’entrada a la fase d’emergència. Si s’entra en aquest estadi final, el govern sí que alerta que les restriccions es notaran més i afectaran totes les activitats i la ciutadania. En aquest sentit, pel que fa al consum d’aigua (domèstic i de qualsevol altre tipus), el pla planteja una altra reducció del consum i marca els següents topalls, en funció de la gravetat de la fase d’emergència.

 • Emergència I: es preveu un topall màxim de 200 litres per persona i dia.
 • Emergència II: un topall màxim de 180 litres per persona i dia.
 • Emergència III: el més restrictiu, amb un topall de 160 litres per persona i dia.

Segons les últimes dades (de gener a octubre del 2023), Barcelona està per sota de dos dels tres topalls, amb un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, industrial, comercial i de serveis municipals). Per tant, l’activació de la fase d’emergència per sequera no implicaria restriccions d’aigua a les aixetes de casa de forma automàtica. Només n’hi hauria si l’Àrea Metropolitana prengués la decisió de rebaixar la pressió de l’aigua o de tallar el servei durant un nombre d’hores concret.

La normativa de l’ACA determina, a més, que les administracions locals poden establir limitacions o prohibicions addicionals a l’ús de l’aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics a través dels seus plans d’emergència.

Quines restriccions tindrem a Barcelona quan s’activi l’emergència per sequera?

Quan canviï la fase entraran en vigor algunes mesures de forma automàtica i, fins i tot, podríem tenir restriccions al consum d'aigua d'aixeta a les llars i els comerços

El govern de la Generalitat i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) avisen que és qüestió de setmanes que Barcelona i l’àrea metropolitana entrin en la fase d’emergència per sequera. Això significa, ni més ni menys, que la situació de sequera ha empitjorat i que a partir d’ara s’intensifiquen les mesures per contenir el consum d’aigua. El Pla de sequera preveu tot un reguitzell de mesures enfocades tant a l’aigua de les llars com a la destinada a altres usos.

Quines restriccions tindrem a casa?

En un principi, és poc probable que a Barcelona es restringeixi, d’entrada, la quantitat d’aigua que arriba a les llars, bé sigui a través de talls del servei o bé amb una rebaixa de la pressió de l’aigua. Això s’explica perquè ara mateix a la ciutat tenim un consum mitjà de 173 litres per persona i dia (comptant el consum domèstic, el de la indústria, dels comerços i dels serveis municipals). És una xifra que queda per sota de dos dels tres topalls que marca l’ACA:

 • En fase d’emergència I: es marca un màxim de 200 litres per persona i dia.
 • En fase d’emergència II: el límit és de 180 litres per persona i dia.
 • En fase d’emergència III: el límit és de 160 litres per persona i dia.

Amb aquestes xifres a la mà, per tant, queda clar que l’activació de la primera fase d’emergència no significarà que hi hagi restriccions automàtiques al consum d’aigua ni a les llars ni als comerços de Barcelona. En tot cas, si n’hi ha d’haver, dependrà de la decisió de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que és qui gestiona l’abastiment d’aigua en baixa.

Altres restriccions que s’activaran

Més enllà dels límits al consum d’aigua per persona i dia, el protocol de la fase d’emergència per sequera preveu altres mesures que s’activaran a Barcelona en la nova fase. Són les següents:

 • Piscines: queda prohibit omplir totalment o parcialment qualsevol tipus de piscina. Només es podran omplir les que siguin d’aigua de mar, sempre que s’omplin i buidin sense passar per les xarxes d’abastament i sanejament.
 • Fonts ornamentals: s’atura l’ompliment de totes les fonts.
 • Reg de zones verdes i jardins, públics i privats: queda prohibit, amb caràcter general. Només es permet usar aigua no potable per regar quan es consideri reg de supervivència d’arbres singulars o monumentals en espais públics.
 • Horts urbans: com en la fase d’excepcionalitat, només es poden regar amb regadora.
 • Neteja de carrers: es manté el baldeig amb aigua no potable, però es reduirà al màxim el nombre d’equips que facin aquest tipus de neteja.
 • Neteja de vehicles: els particulars només el poden netejar en establiments comercials de neteja de vehicles.
Darrera actualització: 30.11.2023 | 10:31