L’Ajuntament aprova una moció de suport als guàrdies municipals

Dijous, 9 de juny de 2022 a les 00:00

El text demana que els Agents, Guàrdies i Vigilants Municipals siguin reconeguts i regulats com a policies locals de Catalunya

El Ple Municipal Extraordinari celebrat el passat 25 d’abril va aprovar una moció de suport als guàrdies municipals i per la seguretat als municipis. La moció -que va ser presentada conjuntament pels grups de Poble 2.0, Entesa-ERC-AM i AJ-CP- reclama a la comissió redactora de la Llei Integral de Seguretat de Catalunya del Parlament de Catalunya que siguin reconeguts com a actors policials els Agents, Guàrdies i Vigilants Municipals.

També es demana que els Agents, Guàrdies i Vigilants Municipals siguin reconeguts i regulats com el que són, policies locals de Catalunya; així com que s’estableixi a la nova llei l'obertura d'un període d'adaptació i formació que garanteixi el traspàs dels vigilants municipals a policia local. La moció aprovada serà traslladada a tots els partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya.

El text de la moció recorda que a Catalunya hi ha 135 municipis de menys de 10.000 habitants que disposen de Guàrdies Municipals -anomenats genèricament Vigilants Municipals-. Un col·lectiu de professionals de 441 agents que donen servei de seguretat a uns 432.000 habitants segons les dades facilitades per l'Associació d'Agents, Guàrdies i Vigilants Municipals de Catalunya i que es desprenen del treball de camp elaborat al mes de març de 2022.

La moció també recull que “si els guàrdies, agents o vigilants municipals no són reconeguts com a policia, els municipis que en disposem satisfactòriament i amb un resultat més que demostrable, patirem un fort retrocés en la seguretat, i els nostres habitants es convertiran en ciutadans de segona només pel fet de viure a poblacions rurals”. A més, s’assegura que “els nostres guàrdies, agents i vigilants i nosaltres com a responsables polítics dels serveis, no podem permetre'ns trenta anys més d'indefensió jurídica, de formació i promoció i d'impossibilitat d'accés a eines que millorin la seguretat dels nostres pobles”.

Finalment, el text conclou: “Creiem que cal donar als Guàrdies Municipals un marc legal que faci un reconeixement efectiu de la seva feina real i tant siguin reconeguts com la nostra Policia Local i equiparar-nos en drets a la resta de ciutadans i ciutadanes dels municipis de Catalunya”.

Darrera actualització: 08.06.2022 | 08:54