L’Ajuntament posa en marxa els primers Pressupostos Participatius de Sant Llorenç d’Hortons

Dimarts, 15 de de febrer de 2022 a les 00:00

La ciutadania podrà decidir en què s’inverteixen 15.000 euros dels comptes del 2022

El ple municipal de Sant Llorenç d’Hortons va aprovar el passat 28 de gener les bases dels Pressupostos Participatius de Sant Llorenç d’Hortons per a l’any 2022, posant en marxa d’aquesta manera els primers Pressupostos Participatius de la història del municipi. Es tracta d’una eina de participació que ofereix el consistori com a metodologia innovadora de gestió pública pressupostària, i que té com a objectiu incloure la ciutadania en el procés per decidir com es gastarà una part del pressupost públic, que en aquest cas correspon a 15.000 euros, IVA inclòs.

Les bases aprovades recullen com s’estructurarà aquest procés, que comptarà amb 7 fases. La primera és la d’impuls i difusió del procés, que consisteix en la creació d’un grup de treball format de manera mixta per representants de la ciutadania (màxim 4) i dels partits amb representació a l’Ajuntament (1 representant de cada grup polític). El grup estarà presidit per l’alcalde, Jordi Ferrer -o el regidor en qui delegui-. La fase 2 és la de la presentació de propostes, on la participació estarà oberta a qualsevol persona, entitat o empresa ubicada al municipi que presenti durant el període de selecció un projecte que suposi un benefici col·lectiu per al poble. Les propostes es podran presentar dins el termini establert pel calendari aprovat i mitjançant un formulari creat expressament per aquesta finalitat, ja sigui de forma presencial a les Oficines d’Atenció Ciutadana o de manera telemàtica mitjançant l’enllaç que es penjarà a la pàgina web municipal.

Seguidament vindrà la fase 3, la de validació de les propostes presentades, quan seran revisades pels serveis tècnics municipals i es descartaran aquelles que no compleixin els criteris establerts a les bases per, finalment, ser sotmeses a criteri de la comissió de pressupostos participatius. La fase 4 és la que fa referència a la publicació de les propostes, que es podran consultar a la pàgina web de l’Ajuntament i també estaran disponibles en un dossier en paper a les Oficines d’Atenció Ciutadana del consistori.

La votació dels projectes correspon a la fase 5, i podran fer-ho, presencial o telemàticament, tots els majors de 16 anys empadronats a Sant Llorenç d’Hortons abans de l’1 de gener de 2022. Posteriorment arribaran els resultats de la votació i l’execució de les propostes, a la fase 6. Els resultats es comunicaran a la ciutadania mitjançant la pàgina web de l’Ajuntament i les seves xarxes socials. A més, es crearà un grup de seguiment -format pel grup de treball que es constitueix a l’inici del procés més els proposants dels projectes definitivament escollits, si així ho volen- que haurà de donar compte, periòdicament, de l’execució del projecte escollit per la ciutadania fins a la seva finalització.

La darrera fase, la setena, és la de valoració del procés, on es realitzarà una avaluació del procés dels pressupostos participatius i de cadascuna de les seves fases amb l’objectiu d’establir què ha funcionat i què es pot millorar de cara a properes convocatòries. En aquesta fase hi participarà l’equip tècnic i una representació de l’equip polític i de la ciutadania.

La redacció de les bases ha estat gràcies a la iniciativa de la regidora de Participació Ciutadana, Sonia Gracia, i al treball en equip amb dos regidors de l’oposició, Cristina Ferrer -del grup Avancem Junts (AJ-PC)- i Vicens Martínez -del grup entesa -ERC-AM. Gracia ha recordat “l’interès de l’Ajuntament per fomentar la participació ciutadana” i ha destacat que és per aquest motiu que “des del consistori s’aposta per donar un major protagonisme als veïns i veïnes en les decisions que afecten al municipi”. A més, Gracia ha volgut remarcar que els Pressupostos Participatius “són una aposta per incorporar un nou model de gestió, en el qual la participació ciutadana, la transparència i la coresponsabilitat en les decisions municipals en són els pilars fonamentals”.

Darrera actualització: 15.02.2022 | 13:06