Intercanvi de plaques de cava (finals juliol)

L’afecció al col·leccionisme de plaques de cava es manté amb força al Penedès i a Sant Llorenç d’Hortons comptem amb l’Associació de Col·leccionistes de Plaques de Cava que cada any organitzen actes per tal de propiciar espais d’intercanvi: un d’ells acostuma a ser a finals de juliol coincidint amb la trobada de colles geganteres i l’altre a principis d’abril quan es celebra el Viart.

Col·leccionisme de plaques de cava (Història):

Les plaques i els morrions van ser inventats per Adolphe Jacquesson, un fabricant de xampany de Châlons-en-Champagne que va registrar-ne la patent l'11 de novembre de 1844. Amb anterioritat, els taps es fixaven a l'ampolla mitjançant un cordill. Sembla que la primera motivació de Jacquesson a l'hora d'inventar la placa i el morrió va ser l'econòmica. En aquella època, la porositat dels taps permetia que sovint s'escapés una part del líquid i del gas. El xampany s'oxidava i perdia les seves qualitats. A més, la humitat de les caves podria els cordills que subjectaven els taps i aquests saltaven expulsats per la pressió del gas, la qual cosa passava també pels canvis de temperatura i les manipulacions de què eren objecte les ampolles. Jacquesson va tenir l'enginyosa idea de subjectar els taps mitjançant una placa de metall i un morrió, fixant així el tap a l'ampolla per mitjà de filferros que substituïen els cordills, i que no es podrien.

A Catalunya, les plaques més antigues són de començaments de segle xx. Són totes "entallades", és a dir, que presenten unes entalles de dimensions considerables per subjectar el morrió. Posteriorment, a finals dels anys seixanta, aquestes entalles redueixen les seves dimensions i donen origen a un tipus de plaques que alguns anomenen "retallades", per diferenciar-les de les anteriors.

També podem trobar plaques amb trepats laterals. Aquests trepats servien igualment per subjectar els morrions, i són l'últim pas abans d'arribar a les plaques actuals, en què la mossa té les dimensions justes per subjectar el morrió.

Darrera actualització: 18.07.2022 | 18:09

Imatges