Sant Joan (23 juny)

Tots els que tenim certa edat al poble segur que recordem les tres fogueres que s’havien arribat a fer al nostre municipi, sí, els que porteu poquet temps al nostre poble potser no ho sabeu, però heu llegit bé, s’havien arribat a fer tres fogueres alhora. Pels volts de Sant Joan tota la canalla sortia al carrer i anava per les cases a buscar mobles vells, caixes, cartrons, tot tipus de “trastos” que la gent ja no volia i havia anat guardant a casa seva durant tot l’any, després s’apilava tot al voltant d’un pal major que s’havia col·locat amb tota la il·lusió i entusiasme del món per deixar-ho tot a punt per quan arribés aquell moment màgic d’encendre la foguera.

Hi havia el foc de la Muntanyeta (on actualment hi ha la plaça de la Torre de l’aigua), el foc de Dalt (on ara hi ha la plaça del Terrazel) i el foc de Baix (on ara hi ha la plaça Mossèn Comerma)... es formaven grups de canalla i cada grup portava els trastos recollits al “seu foc” a veure quin aconseguia ser el més gran... Ara corren altres temps, les coses han canviat molt i ja no està permès fer les coses com abans, però de ben segur que n’hi ha una que no ha canviat gens i és la il·lusió que portem a dins quan veiem una foguera per Sant Joan, alguna cosa dins nostre s’il·lumina i ens connecta amb el nen que portem a dins i ens serveix per tornar a encendre’ns la mirada com quan érem petits...

La coca de Sant Joan

La coca es considera la menja típica de Sant Joan des del segle XIX, en què va ser incorporada a les revetlles. Antigament era rodona i amb un forat al mig perquè s’explica que la forma circular volia figurar la imatge del sol. Es coïa a casa i s’havia de consumir a l’exterior perquè a pagès es deia que menjar-se-la sota teulat portava desventura.

La coca es va incorporar a les revetlles l’any 1860, i cap a l’any 1900 ja n’era un element essencial. De primer, era freqüent menjar-se-la acompanyada de vi dolç o ranci, però avui aquestes begudes han anat deixant pas al cava. La tradició diu que la coca de Sant Joan ha de tenir una mida canònica, el doble de llarg que d’ample, i amb angles arrodonits. La proporció entre l’amplada i la llargada de la coca és igual a la proporció entre el dia i la nit per Sant Joan.

BONA REVETLLA!!

 

 

Darrera actualització: 01.07.2022 | 10:46

Imatges