Reis d'Orient (6 gener)

Cada 5 de Gener, tan a Sant Llorenç d'Hortons com a Sant Joan Samora, rebem els Reis d'Orient esperant-los pels carrers, mentres ells arriben amb carrosses junt amb els patges. 

Pots contactar amb la Comissió de Reis Sant Llorenç d'Hortons aquí


Història: "Els primers Reis"

Corria l’any 1955 quan Mn. Josep Comerma va ser nomenat rector de la parròquia del nostre poble. Ell va continuar les gestions que havia endegat Mn. Xavier Batllori per tal que Sant Llorenç d’Hortons pogués gaudir d’una cavalcada de reis.

I va ser l’any següent, el 1956, quan amb l’ajut d’Educación y Descanso es va poder fer realitat aquell somni: un rei, el negre, i dos patges van arribar a Sant Llorenç.

Les cosidores reials – la TC i moltes altres noies- van ajudar el rei i els seus patges a arreglar les robes que portaven, una mica descosides i malmeses a causa del llarg viatge que havien fet.

El rei Gaspar -JH_ va passar per les cases i va deixar els regals que la quitxalla esperava. Les famílies, agraïdes, feien un donatiu que Mn. Comerma guardava per tal d’anar enriquint el seguici reial dels anys següents.

Acabat el lliurament dels regals, el jovent anava al Cafè i seguia la festa tot menjant coca i bevent moscatell... al preu d’un “duro”!! I l’import, evidentment, el guardava el mossèn.

L’any 1957, entre una altra ajuda d’Educación y Descanso i el que s’havia recollit l’any anterior, va ser possible que arribés a Sant Llorenç una carrossa amb els tres Reis i quatre patges. El rei Blanc -JT-, el rei Ros -PC- i el rei Negre -JH- van arribar en una carrossa muntada sobre uns carros de bocois que PPI havia anat a buscar a Sant Sadurní. I van ser els cavalls de JC i de SF els encarregats de moure l’invent.

El 1958 tots tres Reis van arribar a cavall, però aviat amb la industrialització i l’aparició dels tractors, els reis, sempre pendents dels darrers avenços, es van motoritzar. Un tractor amb remolc es va convertir en la carrossa dels reis, i al darrere, un altre, hi duien els regals.

Més endavant, la Comissió de Reis va comprar un camió que va ser transformat en carrossa, i per carregar i repartir els regals sempre s’ha pogut comptar amb el camió de la família A.

Així, any rere any, s’han celebrat moltes cavalcades. Unes vegades amb moltes novetats, d’altres amb no tantes, però sempre amb molta il3lusió....

Perquè ha estat la il·lusió, tant de grans com la dels petits, la que ha fet possible la cavalcada cada any. I d’es d’aquestes ratlles, volem donar les gràcies a tots els Hortonenc i Hortonenques que ens han ajudat al llarg de tots aquests anys, pel seu esforç i la seva col·laboració.

Darrera actualització: 06.10.2023 | 14:27

Imatges