Descobrim el paisatge simbòlic del Terrazel:Una ruta que connecta territori, memòria i festa popular
El passat divendres 24 de maig, Sant Llorenç d’Hortons va viure una caminada molt especial organitzada pels Caminaires del municipi i el Terrazel, en el marc de la celebració del 35è aniversari del Terrazel.
Amb una molt bona acollida per part del veïnat, la sortida va reunir grans i petits que van recórrer un itinerari de prop d’11 km. El gran atractiu de la ruta va ser la seva concepció: un recorregut pels espais reals que han inspirat les al·legories del Terrazel, oferint als participants una nova manera de viure i entendre aquest espectacle emblemàtic del poble.
La caminada va esdevenir una veritable descoberta del nostre patrimoni natural i cultural, connectant entorn i memòria col·lectiva. Durant la sortida, es van fer parades explicatives on es van comentar les històries i simbologies de llocs tan emblemàtics com la Font de la Bassa Gran, el Molí de Vent, el Pi Pujol, la Masia amb el massís de Montserrat, el Celler i la Vinya, i el Gall del Penedès — indrets que van donar vida als sis capgrossos del Terrazel creats l’any 1996.
Cal recordar que aquestes figures són més que capgrossos: són peces artístiques de gran valor simbòlic i emocional per al poble. Dissenyades per artistes-talleristes i finançades mitjançant subscripció popular, les al·legories poden convertir-se en gegantons manasses, i el Molí de Vent és, des de 2018, un referent d’inclusió com el primer gegantó del Penedès adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.
Aquesta caminada ha estat una manera excel·lent de reconnectar amb les arrels del Terrazel, una festa nascuda el 1990 de la iniciativa popular i el compromís amb el territori. Un espectacle que cada 10 d’agost encén els carrers amb foc, música, dansa i crítica social, amb la defensa del paisatge i la sostenibilitat com a gran missatge.
Des de l’Ajuntament volem agrair la implicació dels Caminaires de Sant Llorenç d’Hortons i el Terrazel per haver impulsat aquesta activitat tan significativa, que ha posat en valor la memòria festiva i l’estima pel nostre entorn. Sense dubte, una proposta que ens ajuda a mirar amb més consciència el paisatge que ens envolta.