La Festa del Roser de Sant Joan Samora torna a omplir l’ermita de tradició i devoció

Dilluns, 12 de maig de 2025 a les 00:00

La Festa del Roser no és només una cita al calendari: és una expressió viva del que som com a poble

Sant Joan Samora, 11 de maig de 2025 – Aquest diumenge, l’ermita de Sant Joan Samora ha tornat a ser escenari d’una de les celebracions més emblemàtiques del nostre municipi: la Festa del Roser. Una festivitat que, documentada des del 1864, continua viva gràcies a la implicació veïnal i al compromís de preservar el patrimoni cultural i religiós local.

El programa d’enguany ha mantingut els elements tradicionals que donen identitat pròpia a la festa. A les 11:30 h s’ha celebrat la missa solemne a l’ermita, i en acabar s’han cantat els Goigs de la Mare de Déu del Roser, interpretats per la Coral del barri Rosanes de Martorell, que enguany ens ha tornat a emocionar amb la seva sensibilitat musical.

Tot seguit, s’ha dut a terme la benedicció i la subhasta de les típiques garlandes, autèntic símbol dolç de la festa. Les garlandes, elaborades amb recepta tradicional a Santa Fe de la Granada, s’han ofert a tothom amb el gust inconfusible de comí i història.

La festa ha continuat amb una actuació vibrant de l’Esbart Rocasagna de Gelida, que ha omplert l’esplanada amb un recull de balls populars catalans. L’acte ha conclòs amb un tastet de garlandes per a tothom, acompanyades de vi ranci i moscatell, com marca la tradició ancestral.

Un any més, l’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons ha col·laborat en la Festa del Roser, convençut que preservar aquestes tradicions és essencial per mantenir viva la memòria col·lectiva del municipi. La regidora de Cultura ha volgut destacar que “la Festa del Roser no només és una celebració religiosa i gastronòmica, sinó també una eina de cohesió social, de transmissió de valors i de reconeixement a les generacions que han mantingut viva aquesta flama”.

Una festa amb més d’un segle i mig d’història

Amb arrels que es remunten almenys al segle XIX, la Festa del Roser es va iniciar el 7 d’octubre, però la coincidència amb les feines de la verema va fer que es traslladés al segon diumenge de maig. En el seu moment, les noies del poble recollien ous i farina per fer les garlandes a mà. Més endavant, aquestes es van començar a elaborar en un forn del Penedès i es transportaven per tren fins a Gelida, des d’on arribaven a Sant Joan Samora. Avui, la recepta original encara es conserva i només es fa per al Roser i per Pasqua.

L’estructura de la festa ha anat canviant amb els anys, però sempre mantenint els seus elements essencials: la missa, els Goigs, la processó, la benedicció i la subhasta de garlandes, el rosari i, fins fa poques dècades, la ballada a l’era de la Casa Gran. Com relata la veïna Carme, en un emotiu escrit, “tant de bo que els que venen darrere no deixin perdre aquesta petita tradició i que continuïn gaudint la festa i mantenint-la per molts anys”.

L’Ajuntament reafirma el seu compromís a seguir donant suport a aquesta celebració i fa una crida a les generacions futures perquè continuïn sent garants d’un patrimoni cultural tan arrelat i significatiu. La Festa del Roser no és només una cita al calendari: és una expressió viva del que som com a poble.

 

Darrera actualització: 12.05.2025 | 12:06