L’alcalde de Sant Llorenç d’Hortons es reuneix amb el delegat del Govern al Penedès

Dissabte, 15 de gener de 2022 a les 00:00

Es tracta de la primera trobada oficial des del seu nomenament, el passat mes de juny

L’alcalde de Sant Llorenç d’Hortons, Jordi Ferrer, s’ha reunit aquest divendres al matí amb el delegat del Govern al Penedès, David Alquézar. A la reunió, que s’ha produït a l’Ajuntament, també hi han assistit els regidors Jaume Julibert i Jordi Planas, i el cap de l’Oficina del delegat, Pol Pagès. Aquesta ha estat la primera trobada oficial entre el consistori i el delegat del Govern al Penedès -que va ser nomenat el passat mes de juny-.

Alquézar ha estat qui ha començat intervenint. Ha parlat sobre el desplegament dels serveis territorials a la vegueria del Penedès, i ha assenyalat que es tracta d’una “eina fonamental del govern descentralitzat”. Alhora, ha destacat que “la millor manera de demanar que el Penedès tingui una estructura territorial pròpia és fent treballar tot allò que ja tenim”, i ha assegurat que “els serveis territorials són una eina útil com a porta d’accés a la Generalitat”.

Durant la reunió, el delegat també ha garantit el seu compromís per tal que Sant Llorenç d’Hortons tingui la delegació a la seva disposició, ja sigui mitjançant les noves tecnologies i/o les trobades que es facin al llarg del mandat.

Temes tractats a la trobada

Per la seva banda, l’alcalde, Jordi Ferrer, ha agraït a Alquézar la seva visita i ha exposat els temes que més preocupen al municipi. En primer lloc, ha preguntat per on passarà el quart cinturó, i ha demanat solucions reals als problemes que sorgeixin en relació a aquest assumpte. El delegat ha dit que, amb l’abolició del peatges a les autopistes, l’anàlisi de la preservació del paisatge i la inversió que es portarà a terme a la B224 s’ha de poder orientar el traçat per tal de minimitzar els danys al territori.

En segon lloc, l’alcalde ha fet referència a la depuració de les aigües residuals, ja que encara hi ha zones a la vila que avoquen a la llera, i per evitar-ho es necessita una inversió forta. Des de la Delegació s’ha assenyalat que d’entrada s’ha d’aconseguir que això sigui gestionat per la Mancomunitat, i s’ha ofert per tancar una reunió amb l’ACA, però sempre tenint en compte la Mancomunitat, que és l’administració competent.

En tercer lloc, Ferrer ha expressat la preocupació de la corporació pel contenciós amb la Generalitat en relació al Centre Penitenciari de Dones. El govern català va comunicar l’any 2006 que volia construir la presó al terme municipal de Sant Llorenç d’Hortons, i va abonar prop de 2 milions d’euros a l’Ajuntament pels terrenys, però posteriorment va decidir aturar el projecte i demanar que se li retornessin els diners. Però, en aquell moment, el consistori ja no disposava de la quantitat reclamada.

En aquesta reunió, l’alcalde ha explicat que l’Ajuntament ha intentat reunir-se amb la directora de Serveis de Justícia de la Generalitat, Raquel Sisteré, però, de moment, sense èxit. A més, ha afegit que l’objectiu és parlar amb el Departament de Justícia per tal de negociar l’import de la multa i la forma de pagament abans que l’expedient quedi vist per sentència. A més, el batlle ha volgut deixat clar que els terrenys encara estan disponibles i que està oberta la via de construir-hi la presó.

Finalment, a la trobada també s’ha parlat sobre el manteniment de l’escola municipal, i a qui competeix. En concret, s’han comentat aspectes com la compra d’ordinadors o la incorporació de la figura del conserge. Des de la Delegació es considera que a les escoles de municipis petits els és molt més fàcil tractar amb els ajuntaments que no pas amb la Generalitat. Tot i així, el regidor Jaume Julibert ha proposat aproximar el Departament d’Educació als nuclis petits, i el delegat territorial s’hi ha sumat amb la iniciativa de fer rondes de visites dels directors de serveis territorials d’Educació al territori.

Darrera actualització: 15.01.2022 | 08:51