L'increment de les reserves d'aigua provoca el retorn a l'escenari d'alerta
Semàfor groc – Escenari d’alerta (40% de les reserves)
La Comissió Interdepartamental de Sequera (CIS) ha acordat tornar a l’escenari d’alerta en l’àmbit Ter-Llobregat, i el pas d’emergència II a emergència I a Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, arran de la recuperació de les reserves.
Actualment, el nivell de reserves en els embassaments de l’àmbit Ter-Llobregat se situa al 38,5%, amb 236 hm3, amb una tendència creixent arran de les pluges. Cal recordar que, a principis del mes de març, el nivell de reserves en l’àmbit Ter-Llobregat era del 15% amb 91 hm3. Es retorna així a l’alerta, un escenari en el qual s’hi va entrar durant el mes de novembre de 2022.
Mesures de la fase d’alerta
Les mesures que s’han d’aplicar en situació d’alerta per sequera impliquen una sèrie de limitacions en alguns usos, com la reducció d'aigua, respecte al consum normal, per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).
Pel que fa als usos d'abastament domèstic, s'estableixen limitacions particulars per a determinats usos urbans que han de complir tots els municipis com les limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d’ompliment de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions en l’ompliment de piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d’altres.
També es defineix una xifra per al consum global d'aigua per abastament a un màxim de 250 litres per habitant i dia.
Més informació sobre les mesures en la fase d’alerta, en aquest enllaç.
Restriccions d'aigua en estat d'alerta: Piscines.
No es pot omplir ni reomplir cap piscina que no tingui unsistema de recirculació de l'aigua.
• Es poden reomplir parcialment totes les piscines (públiques o privades, d’accés col·lectiu o individual) sempre que disposin de sistemes de recirculació d’aigua, però només en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua, per reposar les pèrdues d'aigua per evaporació i neteja de filtres.
• Es pot fer el primer ompliment de piscines que siguin de nova construcció i les que han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas.
• En centres educatius, es pot fer ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de menys de 500 litres destinades al bany dels infants.
• Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines de les instal·lacions juvenils inscrites en el Registre d'Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de la Joventut.
• Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació especial i d’aquelles piscines destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en la qual consta que pateixen alteracions de la conducta.
Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de sanejament públiques.