Trobada de puntàires (maig)

Punta al coixí

La punta al coixí, randa o boixets és un art tèxtil que consisteix a elaborar unes filigranes fines i complexes a partir de l'ús d'un patró de cartolina, fil, boixets, agulles i un coixí. Sembla que té l'origen a Venècia al segle XVI. A Catalunya i al País Valencià, la tècnica de la punta al coixí va derivar a partir del segle XVIII en una indústria que va sobreviure fins a mitjan segle XX. Alguns tallers de puntes van tenir molt de renom, com ara la Casa Castells d'Arenys de Mar. Avui en dia l'ofici viu un petit reviscolament, amb fires d'artesania, com la centenària Fira de Santa Llúcia de l'Arboç, o la que celebrem a Sant LLorenç d'Hortons cap al mes de maig cada any. 

Puntaires

Amb la desaparició de la indústria de la punta, la tècnica per a fer blondes, punyetes, mocadors, etc. resta en el saber de les puntaires, que continuen confeccionant-ne per a gaudi propi i transmeten els seus coneixements a qui els vol aprendre. Actualment, a Catalunya es fan nombroses trobades de puntaires, algunes de les quals a Barcelona. Més enllà de les realitzacions individuals, les puntaires s'organitzen en associacions, que, al principat, s'integren dins l'Associació Catalana de Puntaires.

A tot el territori s'organitzen trobades de puntaires, també anomenades randeres. Cal destacar la tasca que fan les escoles de boixets i les associacions, la més important a Catalunya essent l'Associació Catalana de Puntaires. Actualment la indústria del boixet està molt mecanitzada. Tot i així, encara es troben artesans, que converteixen el boixet en un art, combinant diferents fustes i materials per obtenir peces singulars.

Fotografies

En aquest apartat podreu veure fotografies de la trobada de puntaires de Sant Llorenç d'Hortons que organitzem en el municipi anualment cada mes de maig 

Informació d'edicions anteriors:

Trobada de puntaires 2023: 7 maig

 

Darrera actualització: 12.05.2023 | 11:35