Centre Cultural Joana Raspall
El nou espai d'estudi, al que s’hi accedeix mitjançant un codi QR, és pioner a Catalunya
L’Ajuntament de Sant Llorenç d’Hortons va inaugurar el mes de desembre del 2022 el Centre Cultural Joana Raspall -situat al carrer Generalitat número 47-, un equipament enfocat a acollir activitats culturals i socials, i dirigit als usos tant de les entitats de la vila com a persones a títol individual.
UN CENTRE PIONER:
El Joana Raspall, que està operativa 365 dies a l'any, funciona de manera autònoma, ja que l’accés al recinte s’efectua a través d’un Codi QR sol·licitat prèviament a l’Ajuntament a través d’un formulari. L’edifici està vigilat 24 hores al dia per un sistema de càmeres, i tota la seguretat del recinte està automatitzada. Aquesta concepció innovadora de la gestió de l’equipament i el seu funcionament autònom el converteixen en un centre pioner i singular al país
El Centre Cultural disposa d’una sala d’estudi, espais oberts amb taules rodones per a reunions o trobades, una sala d’actes amb capacitat per a cinquanta persones i equipada per acollir tot tipus d’actes, entre d’altres espais. A més, el centre ha esdevingut biblioaccés ja que el bibliobús ja aparca al costat.
JOANA RASPALL:
El divendres 17 de desembre del 2021, es va inaugurar a Sant Llorenç d'Hortons, un nou Centre Cultural. l'Ajuntament de la localitat va decidir que portés el nom de l'escriptora de Sant Feliu de Llobregat, Joana Raspall.
El Centre acollirà les activitats culturals i socials organitzades per entitats i persones del poble. La seva particularitat és que funcionarà de manera autònoma, sense que ningú gestioni el seu dia a dia ni hagi d’obrir i tancar portes. Per accedir-hi caldrà fer-ho a través d’un codi QR, amb prèvia autorització de l’Ajuntament. La Diputació de Barcelona hi ha aportat 141.500 euros.
Joana Raspall, que va morir a Sant Feliu l’any 2013 a l’edat de cent anys, va tenir diverses vinculacions amb el Penedès al llarg de la seva vida. Prop del final de la guerra, Joana Raspall, acabats el seus estudis a l’Escola de Bibliotecàries, fou enviada a Vilafranca del Penedès, on va salvar els llibres més valuosos portant-los en un camió just abans de l’arribada de les tropes franquistes. Anys més tard, es casà amb el doctor Cauhé, propietari de la masia de Can Torres, on ella hi va passar llargues estades La masia es trobava a la banda de ponent del municipi de Gelida, a tocar dels termes municipals de Sant Llorenç d’Hortons i de Sant Sadurní d’Anoia. Raspall va retratar la vida de les masies d’aquell entorn al llibre de relats “El cau de les heures” (Abadia Editors, 2008). L’Ajuntament de Gelida li va dedicar una placeta que porta el seu nom.
Joana Raspall fou escriptora, lexicòloga i bibliotecària. És molt coneguda per la seva obra poètica dedicada al públic infantil, però també destacà en camps com la novel·la, els contes o el teatre, amb obres com “El pou”, Premi Cavall Fort 1969. Com a lexicòloga va publicar diversos diccionaris. A Sant Feliu impulsà, l’any 1974, al costat de Matilde Bertran de Nieto i de Jaume Bosch Ventura, el Premi Martí Dot de Poesia en català per a joves. L’any 1993 li fou concedida la Medalla d’or de la ciutat de Sant Feliu de Llobregat. També va rebre la Creu de Sant Jordi (2006) i la Medalla al Treball President Macià (2010). L’any 2008 l’Ajuntament de la seva ciutat li dedicà un carrer. I l’any 2013 l’Ajuntament i la Generalitat impulsaren l’Any de Joana Raspall.
Ara, als reconeixements de Sant Feliu, Gelida i també de Sant Cugat del Vallès i Lleida, s’hi afegeix el de Sant Llorenç d’Hortons.