‘Halyomorpha halys’, un nou insecte invasor que pot causar molèsties als veïns/es

Divendres, 3 de maig de 2019 a les 00:00

Des del 2016 s’ha detectat a Catalunya la presència d’un nou insecte invasor,  l’Halyomorpha halys, conegut com bernat marró marbrejat.

Es tracta d’un insecte que pot afectar als conreus i accedeix a l’interior dels habitatges per refugiar-se de l’hivern, causant molèsties als veïns/es. Els individus d’aquesta espècie s’han detectat a diferents poblacions de les demarcacions de Barcelona, Girona i Tarragona. Cal tenir en compte que l’insecte busca refugi a partir de setembre (un lloc sec i protegit) a les construccions (edificis, magatzems, cases etc.). Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor, tot i que no pessiga a les persones ni als animals. En cas de propagació, la plaga pot afectar principalment arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius.

El Halyomorpha halys és un insecte d’origen asiàtic (Xina, Japó, Corea) i actualment és una plaga invasora en diversos llocs del món, com els Estats Units a on ha colonitzat 44 estats i ha ocasionat grans pèrdues en el conreu de la pomera (entre d’altres). Itàlia ja fa uns anys que tenen aquest problema a l’igual que França i Suïssa. El primer individu que es va localitzar a la ciutat de Girona va ser l’any 2016. Aquest insecte sol afectar especialment arbres fruiters, cultius hortícoles, alguns conreus extensius com ara blat de moro i moltes altres plantes utilitzades en jardineria. A Europa està citat en 51 espècies de 32 famílies de plantes i pot viure en plantes utilitzades com a ornamentals i per fer ombra en les ciutats i parcs. A més, accedeix a l’interior de les llars on es refugia per passar l’hivern, ocasionant molèsties als veïns/es. Si es detecten dins de casa, no és recomanable aplicar insecticides per la poca eficàcia d’aquests tractaments. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua.

El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), conjuntament amb el Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), està fent un seguiment de les poblacions d’aquest insecte i està estudiant el seu comportament.

Si algun ciutadà s’assabenta de la presència d’aquest insecte i per estar segurs que es tracta d’aquest bernat exòtic, cal que faci una foto del dors i/o una del ventre i les publiqui a l'espai web de Natusfera, que està obert per rebre les notificacions ciutadanes. Des del DARP i l’IRTA utilitzen aquestes comunicacions per conèixer de forma precisa la seva distribució i propagació al territori i conseqüentment poden actuar en la seva prevenció.

Trobareu més informació i mesures preventives en aquest enllaç.

Darrera actualització: 03.05.2019 | 12:11